Jaka jest kuchnia francuska?

Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych…Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. przepis na pierś z kaczki

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo “leniwych” dań, które “robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: pierś z kaczki przepis – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj filet z kaczki przepis – polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Warto rzucić okiem także na pierś z kaczki z patelni Wpis inspirowany jest również pierś z kaczki przepis

Leave a comment